Орієнтовний розпорядок харчування учнів може бути таким:
- сніданок – 7.30 – 8.00,
- другий сніданок – 11.00 – 11.30 (у школі на великій перерві),
- обід – 14.00 – 15.00,
- підвечірок – 17.00 – 17.30,
- вечеря – 19.30 – 20.00 (вечеряти за 2год. до сну).
Основні групи продуктів.
Здорове харчування передбачає збалансований вміст п’яти груп продуктів у денному раціоні
хліб та інші злаки, картопля,
фрукти та овочі,
молоко та молочні продукти,
м’ясо, риба,
продукти, які містять жири та продукти, які містять цукор.
Чим забезпечують організм продукти ціеї групи ми уже згадували, а тепер дамо ще корисні поради по їх споживанню.
Група продуктів №1.
Основні поживні речовини, якими забезпечують продукти цієї групи – вуглеводи,кальцій та залізо, вітамін В та харчова клітковина. Споживайте продукти ціеї групи у достатніх кількостях.Включайте їх у кожний прийом їжі. Споживання більшої кількості їжі з цієї групи допоможе зменшити кількість жиру та збільшити кількість клітковини. Намагайтеся їсти хліб з висівками, цілими зернами, з муки грубого помелу, з житньої муки.
Група продуктів №2.
Основні поживні речовини, якими забезпечують продукти даної групи – вітамін С, каротин, волокна, вуглеводи та харчова клітковина. Споживайте велику кількість різноманітних овочів та фруктів. Спробуйте їсти кожного дня різні овочі та фрукти, враховуючи свіжі, заморожені, консервовані, сушені, додаючи до різних страв.Намагайтеся не давати до овочів жирних заправок, а до фруктів – цукру та сиропів.
Група продуктів №3.
Основні поживні речовини цієї групи – кальції, протеїн, вітаміни А, D. Їжте та пийте продукти цієї групи та обирайте ті, що мають нижчий вміст жирів: збиране молоко, нежирні йогурти, сири з меншим процентом жиру.
Група продуктів №4.
Основні поживні речовини, якими забезпечують продукти цієї групи – залізо, протеїн, вітаміни групи В, цинк та магній. Їжте помірні порції продуктів з цієї групи та обирайте їх меншої жирності. Готуйте страви без додавання жиру.
Група продуктів №5.
Основні поживні елементи – жир та вуглеводи (цукор). Їжте такі продукти у невеликих кількостях. Деякі з продуктів, наприклад, олія, масло, паштет, джем зазвичай споживають кожного дня. Тож спробуйте їсти їх рідше та надавайте перевагу тим, що містять нижчу кількість жирів. Такі продукти як торти і печиво потрібно вживати нечасто, і знову, по можливості обирайте ті, що містять нижчу кількість жирів.
Комментариев нет:
Отправить комментарий